Jambo!

Experiencía de una voluntaria profesora en la RD. Congo en nuestro proyecto de educación (ATK-RDC) en un pueblo a 25km al nort de la ciudad de Bukavu provincía de Kivu Sur trabajamos con la Organisación Mallorquina VSF-IB. 

“Soc na Joana Maria flaquer sanso, he visitat el Centre Aganze per a conèixer-lo, fer un intercanvi d’experiències docents i impartir una formació  sobre la introducció de  l’experimentació en l ‘aprenentatge de les ciències Titulat  “Per art  de Ciència” 

La Recepció : En tot moment em vaig sentir ben acollida: tan  a L’aeroport de Kigali  com al de Kamembe hem van rebre persones de confiança i competents  membres tots d’ ATK o lligat a l’associació que em van acompanyar en tot moment  fins arribar al meu destí de Birava . Tot d’una arribar allà  em va rebre el director del Centre Aganze.

L’allotjament: Molt correcte  Una casa unifamiliar amb instal·lació d’ aigua corrent  i electricitat,  neta,  tenia a disposició una habitació   individual que hem permetia  preservar la meva intimitat

L’Alimentació: A base de receptes de cuina local preparada al moment i ben presentada, la beguda freda sempre embotellada. He menjat tres vegades al dia.

Seguretat: M’he sentit amb seguretat suficient per a desplaçar-me lliurement per la zona de Birava. El vespres comptava amb la presència d’un guarda de seguretat que feia la ronda al voltant de la casa

Parlaré  en primer lloc de  la formació teòrica i pràctica  dirigida al professorat del centre Aganze. i  seguidament de l’intercanvi d’experiències docents realitzades dins les aules en les classes de ciències.

 Pel que es refereix a la formació dirigida als professor l’avaluo molt positivament : me va agradar notar l’escolta atent i activa del professors i de la capacitat  d’analitzar i incorporar els conceptes teòrics i pràctics  ho vaig poder constatar pels debats  generat al voltants d’algunes sentències i  de   les qüestions que   sorgien espontàniament.

M’hauria agradat  poder disposar de més temps i  materials  suficients  per a que els professors  haguessin pogut realitzar els experiments de física i  de química programats.

 pel que fa a les intervencions dins l’aula. va ser una experiència motivadora. ja que es va poder exemplificar d’una manera vivencial com es poden lligar els conceptes teòrics  que es treballen a les ciències amb l’entorn més quotidià  dels alumnes. En general  crec que es varen complir les expectatives tret de la intervenció  en  una classe d’àlgebra, en la qual no vaig aconseguir donar-li l’enfocament pràctic desitjable.

M’han cridat  l’atenció  els pilars ideològics sobre els quals està construïda l’escola : la igualtat de gènere, el treball comunitari, el respecte pel medi ambient i el servei a la comunitat. i sobre tot   de la manera com es materialitza i pren forma tot el projecte. També  m’ha cridat l’atenció la dimensió Social que arribarà a agafar ja que  paral·lelament al projecte escolar s’està creant una  unitat sanitària  que tan els alumnes de l’escola com tota la població de Birava es podran beneficiar, També es de destacar  l’autosuficiència econòmica   que vol aconseguir amb la comercialització dels productes agraris (cultius, mel i altres productes de transformació)  que  es cultiven a les terres que conformen el centre educatiu. contribuint també al desenvolupament econòmic de la zona.

Em puc comprometre ha mantenir una col·laboració  activa en  el desenvolupament d’una tècnica  de producció artesanal  de sabó i en la creació d’una estació meteorològica que serveixi per  a l’anàlisi estadística de dades  climàtiques. També me compromet a  enviar alguns vídeos  d’experiments senzills  (que no vaig poder mostrar per falta de temps i de planificació) que es poden realitzar dins l’aula per a la introducció  o adquisició de conceptes de química,  de física i de Biologia. 

Les dificultats  trobades a l’hora de dur a terme el meu treball han estat les següents:

  • Aconseguir el material necessari per a realitzar  els experiments.   Crec que es podria haver evitat  fent la previsió  i la demanda del material amb  antelació a la meva arribada com a mínim uns  quinze dies abans. i disposar d’ un dies per a  la posada a punt  i fer un assaig previ.
  • l’altra dificultat  que he trobat en el meu cas ha estat el poc domini  lingüístic a l’hora d’expressar-me  oralment en francès. Tot i així i gràcies a que  he pogut  disposar d’un intèrpret  català francès la comunicació es va poder fer de manera  més o menys fluida.

Hauria desitjat que l’estada hagués estat més llarga en primer lloc, per poder-me familiaritzar   i habituar    a tot l’entorn i poder contextualitzar més  la meva intervenció i en segon lloc per a poder realitzar la totalitat de la programació prevista en la formació

También puedes hacer lo mismo, a si juntos podemos cambiar el Mundo, empezar a cambiar a nosotros mismo, nuestra mirada y prejuicios hacia a otros pueblos; tomando pequeñas iniciativas y compartir con ellos nuestro cariño, conocimiento y experiencia; también aprender mucho de ellos.

Es tu turno!

 

partager cet article
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin

Laisser un commentaire

Votre adresse de messagerie ne sera pas publiée. Les champs obligatoires sont indiqués avec *

Résoudre : *
14 + 28 =